close

Új zeneművek debütáltak

Ismételten felejthetetlen élménnyel távozhattak mindazok, akik részt vettek a Zsolnay Wind Orchestra koncertjén április 30-án a Kodály Központban, mely a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének szervezésében valósult meg.

A Zsolnay Wind Orchestra fúvószenekar célja, hogy összegyűjtse a PTE volt és jelenlegi hallgatóit, valamint a város legtehetségesebb muzsikusait, zenészeit. Az ősbemutató darabjairól Major András karmester elmondta, négy új fúvószenekari darabot mutattak be a közönségnek, melyből egy kamaradarab volt, Szalai Katalin Melódiák című műve. Ugyancsak most hangzott fel először közönség előtt Virágh András Gábor Bartók–Pásztory díjas zeneszerző Lynx című darabja. Igazi különlegesség volt Balogh Máté  Kelet-német autófantáziája, melyben a fúvósok trabantok, ladák és más autók hangjain szólaltak meg, és amelyben Szentpáli Roland tubaművész szólóját is lehetett hallani.

A Zsolnay Vilmos Fúvószenekarban jelenleg kölsősök, a Művészeti Kar jelenlegi és végzős hallgatói, illetve más karok hallgatói is játszanak.
„A darabok nagyon érdekesek és izgalmasak, mindegyiknek saját nyelvezete van” – mondta Major András, majd hozzátette: „szeretjük pártolni a feltörekvő generációt, hogy

lehetőséget kapjanak arra, hogy meg tudják mutatni magukat nagy koncerttermekben

ki tudják próbálni a saját fantáziájukat, hogy miként hangszerelik a műveket, mire kell figyelni, mik a hangszer-specifikusságok.”
A koncerten mutatkozott be Kovács-Szabó Áron Álomfogó című zeneműve is. A fiatal tehetség jelenleg osztatlan trombitatanári képzésben vesz részt a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán, zeneszerzést viszont sosem tanult, azt autodidakta módon sajátította el. „Pécsen az egyetemen nem sokan foglalkoznak zeneírással” – mesélte Major András, ezért aztán  „mindig bátorítottam Áront, hogy megmutassa a darabjait a többi zeneszerzőnek, hogy az ő instrukcióik is tudják segíteni.”

Kovács-Szabó Áron mindössze három és fél hónappal ezelőtt kezdte írni az április 30-án bemutatott Álomfogót, mely tudatosan viseli az indián mitológiai tárgy nevét. 
„Az indián gyerekek, ha rémálmokkal küszködtek, készítettek egy álomfogót, amibe beleszőttek egy személyes tárgyat is, ez hivatott elkapni – elsősorban – a rossz álmokat. A darab egész hangulata, íve is ehhez igazodik: nagyon kellemes, a pihenés higgadtságát és a nyugalmát tükrözi, és értelemszerűen, ahogy haladunk előre, egyre jobban kibontakozik, megjelenik a rémálom, mint jelenség, majd ezt az álomfogó elkapja, de a darab még legutolsó pillanatában is egy apró feszültséggel jelzi, hogy valójában ez egy igen törékeny tárgy” – magyarázta a zeneszerző.

Kovács-Szabó Áron kisiskolás korában kezdett trombitán játszani, aktívan zenélt a szekszárdi Ifjúsági Fúvószenekarban, ám zeneszerzéssel csak 2018 óta foglalkozik.
„Azt gondolom, hogy a zeneszerzés, a zeneszerzőség és a zenészi állapot az kéz a kézben járnak. Nekem ez nagy lehetőség, hogy a karmester úrral, a zenekarral, annak minden egyes tagjával együtt dolgozhatok. Amikor ilyen dolgokat viszünk véghez, az embernek mérlegelnie kell, hogy milyen lehetőségei vannak.

Szép és jó, hogy az ember darabokat ír, de nekem fontos és tudatos célom, hogy ezek a valóságban is megszülessenek, hogy mások is hallhassák. Ezért van értelme alkotni.

 – válaszolta Áron arra a kérdésre, hogyan éli meg a darab születését, és a hallgatótársakkal való közös munkát. Az Álomfogó már a második alkotás, amit a nagyközönség a fiatal zeneszerzőnek köszönhet, 2022 novemberében a Zenélő Zsolnay sorozat részeként mutatkozott be Out of Time című, szintén fúvósokra írt zeneműve, mely akkor nagy sikert aratott.

Az ősbemutatón a következő művek hangzottak el:
Szalai Katalin: Melódiák (ősbemutató)
1. tétel: Ellenpöttyök
3. tétel: Promenád
4. tétel: Pitypalatty
Balogh Máté: Keletnémet Autófantázia (ősbemutató)
Szólót játszott: Szentpáli Roland tubaművész
1. tétel: Trabant 601
2. tétel: IFA W50
3. tétel: Wartburg 353
Kovács-Szabó Áron: Álomfogó (ősbemutató)
Adam Gorb: A little Tango Music
Virágh András Gábor: Lynx (ősbemutató)
Dubrovay László: Kis szvit
3. tétel: Tréfa
4. tétel: Induló
Hidas Frigyes: Fantázia és Fúga fúvószenekarra
Erick Whitacre: Lux Aurumque
Alfred Reed: El Camino Real

Aknai-Kiss Martina

Aknai-Kiss Martina

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni